www.giagia.cz

Fenomén „masticha z Chiu“

Chios masticha je název pro pryskyřičnou mízu získanou z mastichového stromu, řečíku lentišku (Pistacia lentiscus var. Chia). Je to přírodní aromatická pryskyřice, která vykapává z uměle vytvořených zářezů kmene řečíku lentišku. Když míza mastichového stromu kape z kmene, je průsvitná a lepkavá. Až po 15-20 dnech na slunci ztvrdne a tvaruje se do různých velikostí a tvarů díky povětrnostním vlivům. Poté, co kapky ztvrdnou, má masticha poněkud hořkou chuť, ta ale za několik dní ustupuje a zanechává pouze výraznou vůni s nasládlou chutí, což dělá mastichu z Chiu tak jedinečnou pro přímou spotřebu a gastronomii. Díky oxidaci se barva pryskyřice po 12-18 měsících mění z průsvitné, přes slonovinovou až do žluta.

Mastichový strom (řečík lentišek)

Mastichový strom nebo řečík lentišek (Pistacia lentiscus var. Chia, čeleď Anacardiaceae) je stále zelený keř. Dosahuje výšky 2 - 3 metry, výjimečně až 5 metrů. V Řecku se řečík nazývá také skinos. Roste velmi pomalu a plně vyvinutým se stává mezi 40 - 50 rokem. Dožívá se více než 100 let. Mastichu dokáže řečík lentišek produkovat až v 5. nebo 6. roce života, přičemž maximální produkce pryskyřice dosahuje lentišek v 15 letech. Po 70 letech je produkce mastichy ze stromu již minimální. Průměrný roční výnos jedné rostliny je 150 - 180 gramů surové mastichy. Jsou ale výjimky, kdy to může až 2 kilogramy nebo naopak pouze 10 gramů.

Většinou se pěstují stromy samčího pohlaví, protože jsou více produktivní. Dalším faktorem, který ovlivňuje produktivitu stromu, je vzdálenost mezi jednotlivými stromy. Lentišek je odolná rostlina s menšími nároky, proto se jí dobře daří na vyprahlé, kamenité a chudé půdě. Kořeny jsou na půdním povrchu, proto může přežít i v naprostém suchu, ale naopak jsou citlivé na chlad a mráz. Lentišek a podobné odrůdy z této čeledi jsou běžnou vegetací celé středomořské oblasti, ale pouze na Chiu se z něj získávají tyto vzácné „slzy“. Navíc i ostrově Chios platí, že zatímco lentišek roste na celém ostrově, léčivá masticha se sbírá pouze v jeho jižní části, v oblasti Mastichochoria, kde je podnebí teplé a suché. Důvody pro jedinečnost této oblasti a místní mastichové produkce nejsou dosud přesně vysvětleny. Pravděpodobně jde o kombinaci půdních a klimatických podmínek a vlivu vulkanických vyvřelin, která činí ze zdejší řečíkové pryskyřice unikátní mastichu.

Jaké má účinky?

Zkušenosti, staré lékařské texty, i moderní studie dokládají rozmanité, pozitivní a léčivé účinky mastichy na lidský organismus.

Masticha příznivě ovlivňuje:

  • žaludeční vředy
  • helikobakter pylori
  • zápach z úst
  • mykotický povlak na jazyku
  • cholesterol a diabetes

Chráněné označení původu

Jako unikátní, lokální a specificky účinný produkt je Chios masticha od roku 1997 chráněna značkou Chráněné označení původu (PDO). Toto označení má být zároveň i ochranou zákazníků proti bezcenným imitacím a padělkům. Na základě vyhlášky č. 123/1997 (LO224/24-1-97) Evropské unie je Chios masticha zapsána na příslušném seznamu produktů CHOP (PDO) s cílem, aby případné imitace a padělky neohrozily pověst této specifické suroviny.

www.masticha.cz

Sdílejte
Provozovatel: Notia, spol. s r. o.
Platba kartou MasterCard Platba kartou VISA